De jaarlijkse fieldtrip stond in de maand maart weer op het programma, waar een bezoek werd gebracht aan voetbalhoofdstad Londen. Naast de commerciële insteek werd er ditmaal voor het eerst tijdens een fieldtrip aandacht besteed aan het nieuwe expertisegebied duurzaamheid, en de combinatie tussen deze twee pijlers. Mogelijke soorten samenwerkingen om die combinatie succesvol te laten verlopen werd door Watford FC op een passende manier toegelicht door de Head of Sustainability, de Commercial Director en de Senior Energy Manager van één van de partners. Een belangrijk onderwerp tijdens dit bezoek was het aansluiten van het duurzaamheidsbeleid en de strategische duurzaamheidsdoelen met de mogelijkheden in de markt om extra inkomsten te genereren door middel van duurzame initiatieven met partnerships.
Hoe specificeer ik als club zijnde mijn duurzaamheidsdoelen in het duurzaamheidsbeleid?
In een duurzaamheidsbeleid beschrijft de (voetbal)organisatie doelen rondom het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Watford FC heeft in het duurzaamheidsbeleid onderscheid gemaakt naar te behalen doelen op meerdere thema’s. Zij zijn in samenwerking met een van de partners gestart met een nulmeting van het huidige duurzaamheidsbeleid en hebben aandachtspunten geïdentificeerd, die geformuleerd zijn tot een aantal specifieke thema’s waaarbij de ESG (Environmental, Social and Governmental) doelen het uitgangspunt zijn.
Voor ieder van bovenstaande punten is een plan van aanpak opgesteld waarin wordt beschreven wat de ambitie is, wat de aanpak is en hoe vooruitgang gemeten wordt. Hiermee worden ook beschuldigingen van greenwashing voorkomen door de transparante communicatie zowel intern als extern.
De nulmeting hebben zij reeds voldaan. Op dit moment bevinden zij in de tweede fase, dataverzameling. Dit betreft data over de uitstoot van de spelersbus tot het experimenteren met het aantal keer dat een tenue gewassen kan worden. Enkel met het in kaart brengen van de fan mobiliteit ervaren zij moeilijkheden. Reizen met de trein wordt gestimuleerd door het maken van muurschilderingen op de weg van het station naar het stadion en van daaruit de beleving te starten. Na het afronden van deze tweede fase wordt dit opgevolgd met de ontwikkeling van een management plan en uiteindelijk het invoeren van maatregelen. Uiteraard zijn de fases niet in beton gegoten. Zodra initiatieven voor de verduurzaming direct ingevoerd kunnen worden, zal dat ook gedaan worden zoals eerder benoemd op gebied van mobiliteit. Hierin worden vele gelijkenissen gevonden tussen de Watford FC en de Nederlandse BVO’s vooral op gebied van de lokale impact waaraan regionale partners kunnen bijdragen.
Echter, voordat er externe ruchtbaarheid gegeven kan worden aan de duurzaamheidsambities van een club dient er intern bewustwording gecreëerd te worden. Bij Watford FC is er vanuit iedere afdeling iemand die toeziet op duurzaamheid. Op deze manier wordt er op iedere afdeling nagedacht over de eigen werkzaamheden en hoe deze verduurzaamd kunnen worden.
— Foto: Vicarage Road Stadium, Watford FC
Hoe kan duurzaamheid bijdragen aan de de commerciële ontwikkeling?
Na het formuleren van een duurzaamheidsbeleid met verschillende thema’s, heeft Watford FC de markt verkend op zoek naar potentiële partners die kunnen bijdragen aan het behalen van deze doelen. Tegenwoordig bestaan er vele stichtingen, NGO’s en commerciële organisaties waarmee een strategisch, duurzaam partnership kan worden aangegaan. Duurzame initiatieven kunnen namelijk kostenbesparend, inkomsten-genererend en dus uiteindelijk winstgevend zijn. Dit kan door middel van winst uit succesvolle marketing en het aantrekken van potentiële investeerders, sponsoren en additionele strategische partners. Het door Watford FC toegelichte voorbeeld dat het meest toongevend is, is de League One club Forest Green Rovers. Niet alleen zijn zij de eerste voetbalclub ter wereld die gecertificeerd klimaatneutraal opereren, maar hebben dankzij hun identiteit de inkomsten uit partnership over drie jaar vervijfvoudigd.
Op welke manier kan worden samengewerkt met een partner om duurzame doelen te behalen?
Watford FC lichtte een aantal partnerships toe die aansloten op de duurzaamheidsdoelen. Een partner voor de zonnepanelen bijvoorbeeld, die de club helpt met de installaties. De stichting Wildlife Trust, die inzicht geeft aan de biodiversiteit in de regio, of beter gezegd, het verlies ervan en daarmee in combinatie met te nemen acties om de reductie zo veel mogelijk te beperken. Mede doordat Watford FC van plan is om een nieuw trainingscomplex aan te leggen, kunnen ze in samenwerking met de partner delen tussen de velden in laten dienen als mini-reservaat voor de lokale fauna.
Naast het kiezen van partners voor het uitvoeren van zulke initiatieven, is het monitoren van de doelen op basis van data even belangrijk. Op dat vlak wordt de data verzameld door een partner met een modulair systeem dat multiparametermeting van elektrische circuits mogelijk maakt, zodat het energieverbruik van de algehele organisatie in kaart wordt gebracht. In de praktijk lopen de mogelijkheden dus uiteen.
Kortom, er zijn commerciële kansen zowel direct als indirect. Direct als er in samenwerking met een partner extra inkomsten worden gegenereerd of meer kosten worden bespaard op duurzaamheidsgebied. Indirect als er een duurzame identiteit wordt gecreëerd waar nieuwe partners zich graag mee willen associëren, wat leidt tot een toename in omzet binnen partnerships. De mogelijkheden voor dergelijke partnerships zijn breed en de uitdaging voor de clubs is het aangaan van partnerships die het best passen binnen de geformuleerde duurzaamheidsdoelen.
TIPS:
Terug naar boven