Pathé Tuschinski
Onder het mom van kennisdeling waren alle marketingmedewerkers van de BVO’s uitgenodigd om op donderdag 16 februari een kijkje te nemen bij Pathé Tuschinski. Een organisatie die zich in een geheel andere industrie bevindt dan de voetballerij, maar toch zijn er ook overeenkomsten op te merken. Zo zijn de tijden van een film vergelijkbaar met die van een voetbalwedstrijd, namelijk tweemaal ongeveer 45 minuten met een korte pauze. Bovendien bevinden veel van de Pathé vestigingen zich in dezelfde steden als de voetbalstadions. Ook geldt voor zowel Pathé als een voetbalwedstrijd dat de eerste herinnering bepalend is voor bezoek in latere jaren. Als laatste kampen beide industrieën met dezelfde uitdaging, namelijk het vullen van de stoelen. Hiervoor hanteren beide industrieën strategieën om toch de verschillende doelgroepen naar de stadions of theaters te krijgen. Kortom, genoeg reden om samen te komen en van elkaar te leren.
— Foto: Bijeenkomst Pathé Tuschinski.
In een bioscoopzaal van Pathé Tuschinski hebben wij met ongeveer 30 marketingcollega’s uit de voetballerij geluisterd naar en gesproken over de bioscoop van de toekomst en hoe digitale marketing hier een rol in speelt. Hier is inspiratie uitgeput en dit is vertaald naar het voetbal. Een van de vergelijkbare probleemstellingen is het trekken van bezoekers/supporters naar de bioscoop/het voetbalstadion. Pathé heeft hiervoor zijn strategie aangepast en werkt met de slogan ‘beloved cinema’. Hiermee duiden zij het belang van de eigen medewerkers. “Hoe kan je van de bezoekers vragen om fan te zijn als je eigen medewerkers dat niet eens zijn.” Kortom, bevlogen en betrokken medewerkers hebben direct effect op de tevredenheid van bezoekers. Daarnaast gaat het niet altijd om kwantiteit. Zo is Pathé minder gaan investeren in de nieuwbouw van bioscopen, maar meer gaan investeren in de huidige bioscopen om met name de kwetsbaarheid te verminderen. Een concreet voorbeeld hiervan is Pathé Haarlem waar de gewone bioscoopstoelen ingeruild zijn voor elektrisch verstelbare stoelen. Hiermee passen er minder stoelen in de zaal, maar liggen de bezoekersaantallen hoger.
Naast de strategische aanpassingen bij Pathé, hebben er ook ontwikkelingen plaatsgevonden op gebied van digitale marketing. Genoemde voorbeelden zijn A/B testen en het inspelen op omstandigheden. Zo speelt Pathé bijvoorbeeld in op het weer met geautomatiseerde advertising als “kom schuilen bij Pathé, deze films spelen tussen nu en een uur”. Natuurlijk kan ook TikTok niet ontbreken wanneer het over digitale marketing gaat. Pathé zet TikTok voornamelijk in door eigen medewerkers video’s op te laten nemen. Voor het verspreiden van informatie hanteert Pathé vier formats op TikTok, namelijk het gebruik maken van ‘viral sounds’ (dit zijn de bekende en trending geluiden op TikTok), de eigen campagnes, herkenbare situaties en formats (informeren over films).
Kortom, een zeer leerzame en interessante sessie bij Pathé. Veel dank aan Pathé Tuschinski, Hans Unger, Deirdre Steeman en Stef de Reeder.
Terug naar boven