Negen directeuren ronden eerste editie 'leiderschap in het betaald voetbal' succesvol af

Redactie
KNVB Media
11 oktober, 9:15

Negen algemeen en technisch directeuren uit het betaald voetbal hebben de eerste editie van het ontwikkelprogramma ‘Leiderschap in het betaald voetbal’ succesvol afgerond. Het programma is in het leven geroepen om directeuren in het betaald voetbal te ondersteunen in hun functioneren en zo het hoge verloop op die functies terug te dringen.

De eerste editie van het programma startte eind september 2020 en werd precies een jaar later afgesloten met een ‘meesterproef’, waarna alle deelnemers op het leerproces van afgelopen jaar reflecteerden. In het programma ligt de focus op thema’s als persoonlijk leiderschap, strategie en stakeholdermanagement.

Daarnaast is er aandacht voor voetbalspecifieke thema’s als wet- en regelgeving, financiële ontwikkelingen en verdienmodellen voor BVO’s. Samen met Peak4 heeft de KNVB een afwisselend programma ontwikkeld, dat bestaat uit meerdaagse bijeenkomsten, intervisie, e-learning en webinars, sportactiviteiten en coaching.

— Foto: Tim Gilissen (technisch directeur Heracles Almelo) aan het woord tijdens de meesterproef.

Dagelijks hectiek

Hopelijk heeft deze eerste groep nieuwe ervaringen en inzichten opgedaan waar zij in het betaald voetbal nog lang mee uit de voeten kunnen

“De aandacht voor persoonlijk leiderschap, de één-op-één coaching en de invloeden van externe sprekers van buiten het voetbal zorgen er echt voor dat je uit je dagelijkse hectiek wordt getrokken en bewust bezig bent met je ontwikkeling als mens en leider”, zegt Tim Gilissen, technisch directeur van Heracles Almelo. Frank van Mosselveld, algemeen directeur RKC Waalwijk: “Naast meer inzicht in mezelf, heb ik echt handvatten gekregen die direct toepasbaar waren in de organisatie en effectief werkten.”

“Op dit moment staan er na het vertrek van algemeen en technisch directeuren weer diverse vacatures open bij betaald voetbalorganisaties”, weet Thomas van der Staak, manager KNVB Academie. “Dat benadrukt precies het belang van deze programmalijn en waarom we deze afgelopen jaar samen met KNVB Expertise hebben geïnitieerd. Hopelijk heeft deze eerste groep nieuwe ervaringen en inzichten opgedaan waar zij in het betaald voetbal nog lang mee uit de voeten kunnen. In de toekomst breiden we deze lijn voor toekomstige algemeen en technisch directeuren graag uit met nieuwe inhoudelijke modules.”

Algemeen en technisch directeuren

De negen algemeen en technisch directeuren die de eerste editie van ‘Leiderschap in het betaald voetbal’ tot een goed einde brachten, zijn John Bes (algemeen directeur Almere City FC), Mark-Jan Fledderus (technisch directeur FC Groningen), Tim Gilissen (technisch directeur Heracles Almelo), Ard de Graaf (algemeen directeur Cambuur Leeuwarden), Art Langeler (hoofdtrainer PEC Zwolle, voormalig directeur voetbalontwikkeling KNVB), Frank van Mosselveld (algemeen directeur RKC Waalwijk), Günther Peeters (algemeen directeur FC Eindhoven), Ivo Pfennings (algemeen directeur Fortuna Sittard) en Richard de Weijze (algemeen directeur FC Volendam).

— Foto: Frank van Mosselveld, algemeen directeur RKC Waalwijk.

Start nieuwe editie begin 2022

Begin 2022 staat de start van een tweede editie van dit ontwikkelprogramma gepland, waar plaats is voor maximaal twaalf algemeen en technisch directeuren van betaald voetbalorganisaties. Inschrijven kan nog tot eind november via KNVB Expertise.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven