10 jaar KNVB Expertise: top 5 leermomenten

Redactie
KNVB Media
28 maart 2018, 9:45

Centrum voor onderzoek en kennismanagement betaald voetbal. Dat staat onder het logo bij de lancering van KNVB Expertise in 2008. Dat betekent 10 jaar lang onderzoek, bijeenkomsten en opleidingen voor medewerkers, directeuren, bestuurders en toezichthouders van BVO’s. Welke inzichten heeft dat opgeleverd? Hier een top 5 volgens Giel Kirkels, betrokken bij KNVB Expertise vanaf het eerste uur.

Door: Giel Kirkels

5. Sneeuw sucks

15 januari 2013. Het tweede kenniscongres betaald voetbal. Locatie: Gelredome te Arnhem. Maanden intensieve voorbereiding en 200 aanmeldingen beloven een prachtige dag. Tot een dag ven tevoren de eerste sneeuwvlokken neerdalen in Nederland. Resultaat de volgende dag: voor het eerst in de Nederlandse historie staat er meer dan 1.000 kilometer file. Vrijwel alle aanmelders stappen toch in de auto, maar het regent smsjes dat mensen omkeren. Groot gelijk. Toch slagen 120 collega’s uit het betaald voetbal erin om Arnhem te bereiken en het programma bij te wonen. Respect! Inmiddels hebben we 6 kenniscongressen achter de rug, met op 7 maart jl. weer een succesvolle editie op de KNVB Campus. En wat heeft KNVB Expertise geleerd van de 2013-editie? Bijgeloof of niet, we hebben nooit meer een kenniscongres in januari georganiseerd.

4. Iedere BVO kan degraderen of promoveren

Eind 2012 bedenken we een nieuw project: clubs helpen om zich voor te bereiden op eventuele promotie of degradatie. In de winterstop gaan we bellen: ‘Goedemorgen, met  KNVB Expertise. We hebben gezien dat je in het midden van het rechterrijtje Eredivisie staat.  Het lijkt wellicht nog ver weg, maar we organiseren een bijeenkomst voor clubs om zich voor te bereiden op eventuele degradatie.’ Club: ‘nou bedankt voor de tip, maar wij gaan er gewoon voor zorgen dat we erin blijven. Prettige dag!’. We wisten natuurlijk dat niet iedereen hierop zat te wachten, maar inmiddels hebben we een aantal clubs tijdig kunnen helpen te anticiperen op het onverwachte. En ook dit jaar blijkt dat het iedere club zomaar zou kunnen overkomen… Het handboek promotie-degradatie is voor iedere club beschikbaar via KNVB Expertise. En we snappen dat niet iedereen hoeft te weten dat jij binnen je club daar mee bezig bent.

3. Delen loont!

Na 3 maanden vierkante ogen in Excel is het zover: het eerste financiële benchmarkrapport is gereed om naar de drukker te gaan. Het moet de eerste publicatie van KNVB Expertise worden, met alle financiële details van de Eredivisieclubs over seizoen 2006/’07. Maar op het laatst worden een paar clubdirecteuren zenuwachtig: ‘wat als het uitlekt?’, ‘een dag erna staan alle details in de VI!’. We worden geadviseerd een detective bureau in de hand te nemen die iets verzint om alle exemplaren van het rapport onderscheidend te maken, door bijvoorbeeld enkele cijfers per rapport in de marge aan te passen. Zodat we kunnen achterhalen wie er gelekt heeft indien het toch in de media komt. Na een week met veel telefoontjes is iedereen toch akkoord om het vertrouwelijke rapport te verspreiden onder de clubs. En vorige week is alweer de tiende editie verschenen van deze rapportage, met voor iedere club precies inzicht in de financiële huishouding van de collega’s. Een schat aan waardevolle input voor strategievorming. En de vertrouwelijkheid? Over vertrouwelijke cijfers uit het rapport is nog nooit een letter in de media verschenen.

2. Kantoorklerken zijn belangrijk voor het voetbal

‘Dus dit zijn de kantoorklerken van de Nederlandse voetbalclubs’. Zo trapt bondscoach Louis van Gaal zijn bijdrage aan het Kenniscongres 2014 in Zwolle af. In een voor hem karakteriserend één uur durend interview met dagvoorzitter Hélène Hendriks geeft hij zijn mening over het belang van professionalisering en talentontwikkeling onder kantoorpersoneel in het voetbal. Conclusie: het voetbal en prestaties moeten altijd op 1 staan bij een BVO. Maar het besef moet er zijn, ook aan de technische kant, dat dit mede mogelijk gemaakt wordt door al die mensen die er voor zorgen dat de wedstrijden georganiseerd worden met alles dat daarbij komt kijken. Het is daarom mooi om te zien dat tijdens bijeenkomsten van de Leergang management betaald voetbal, masterclasses voor commissarissen en kennismakingsbijeenkomsten voor directieleden zowel voetbaltechnische als zakelijke experts elkaar treffen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Fijn!

1. Kijk, leer en doe!

Een paar van de best beoordeelde sprekers op onze bijeenkomsten zijn Julian Jenkins (destijds Cardiff City FC), Daan Quakernaat (een ‘reus’ die praat over het bouwen van kathedralen) en Mark Bradley (kenniscongres 2018). Rode draad van Jenkins en Bradley: luister goed naar je fan en maak het verschil door alles wat je al jaren doet ter discussie te stellen. En van daaruit op een nieuwe manier je fans te bedienen. En Quakernaat daagde zalen met medewerkers en bestuurders van BVO’s uit groots te denken en minder aandacht te geven aan risico’s en tot in de puntjes uitgewerkte projectplannen. Als de Fransen in de 13e eeuw een reëel projectplan hadden gemaakt voor de bouw van de kathedraal van Reims, was er nooit besloten eraan te beginnen, zo luidde zijn betoog. En nu zijn talloze mensen dolgelukkig dat dat bouwwerk bestaat. Daarom: kijk naar buiten, ook naar onverwachte voorbeelden en verhalen. Ga op zoek naar datgene waardoor jij als persoon geïnspireerd raakt. Leer over hoe anderen dit doen en wat er nodig is om resultaat te bereiken. Laat je daarbij inspireren door de vele good practices van collega-BVO’s die inmiddels beschikbaar zijn. En begin gewoon ergens: doen! Ga aan de slag, probeer uit, zorg dat er iets gebeurt. Want alleen zo kom je vooruit. En wij als KNVB Expertise helpen je daar graag mee!

Laatste artikelen

Terug naar boven